28 Haziran 2015 Pazar

“NEYZEN TEVFİK KOLLOKYUMU”

EtkinliğinAdı: Yaşamı, Sanatı ve Yapıtlarıyla Bodrumlu Neyzen Tevfik
EtkinliğinYeri: İlçe merkezinde uygun bir toplantı salonu veya kültür merkezi.
Etkinliğin Tarihi ve Saati:13 Eylül 2015; 14:00

Etkinliğin İçeriğiNeyzen Tevfik, 24 Mart 1879’da Bodrum 'da doğmuş hiciv/taşlama tarzında yazdığı şiir ve yazılarıyla bilinen ünlü neyzen veşairdir. Ayrıca çok sayıda taksim ve saz semaisinin bestecisidir.
2002 yılında İstanbul’da kurulan İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği kurucusu ve onursal başkanı Ressam Gülsün Erbil, 2012 yılından beri Turgutreis’te düzenlediği ve Neyzen Tevfik ’e adadığı “Hiç Sanat Çalıştayı” ile 2013 yılında ilkini gerçekleştirdiği I. Uluslararası Bodrum Bienali’nde, Bodrumlu bir anıtsal değer olarak Neyzen Tevfik’in tanıtılması ve sanatçı kişiliğinin geniş kitleler tarafından bilinmesi için çalışmalar yürütmektedir.
2015 Eylül’ünde gerçekleşecek olan “Neyzen Tevfik Kollokyumu” bu tanıtım çalışmaları içinde akademik olmasıyla farklı bir yerde duruyor ve Neyzen Tevfik’in yaşamı, sanatı ve yapıtlarını tüm yönleriyle tartışmaya açmayı vadediyor.Kollokyum’un diğer önemli bir yanı ise Neyzen Tevfik hakkında az ve yanlış bilinen bir  çok meselenin bilim insanları gözüyle sağlam bir temele oturtulması ve doğruya en  yakın bir sanatçı biyografisi için çaba gösterilmesi olacaktır.
Neyzen Tevfik portresi günümüzde tamamiyle unutulmaya terkedilmiş, çok değerli ve güncel yapıtlarına rağmen hakettiği değerin karşılığı verilmeyen önemli aydınlardan biridir.Doğduğu ve ilk çocukluk günlerini geçirdiği Bodrum, Turgutreis’te (Karatoprak) bile yerli halkın bir çoğunun tanımadığı bir kişidir.Neyzen’in geniş kitlelere tanıtılması, adına işlevsel bir müze/okul’un kurulması, Üniversitelerde ve konservatuarlarda adına araştırma ve inceleme merkezlerinin açılması özellikle Bodrumlu kamu ve özel kurum/kuruluş ve kişilerin önünde bir görev ve sorumluluk olarak durmaktadır.

Etkinliğe Davetli Konuşmacılar:
-          HıfzıTopuz, Yazar
-          İsmail Yerguz, Yazar/Çevirmen
-          HaydarErgülen, Şair
-          Sultan Sarı Gerçek, Edebiyatçı
-          Ali Asker Bal, Akademisyen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder